Da, să vină americanii sau britanicii, francezii, elvețienii, japonezii, nemții ori polonezii. Pentru specialiști de la care avem ce învăța suntem mereu cu braţele și mintea deschise, indiferent de ţara lor de baștină!
Visez de când aveam 14 ani să pun piciorul pe pământ american. Încă n-am ajuns să-mi văd visul cu ochii, dar am ajuns să tot cunosc oameni unul şi unul de pe tânărul continent. La fel am ajuns sa cunosc, real sau prin intermediul activității lor profesionale, alți oameni valoroși din toate colţurile globului, și mai ales din ţări în care doar cu gândul am fost. Nu pot decât să mă bucur când aud că cineva important din afara României vine în ţara noastră şi să sper că o să pot şi eu „fura” câte ceva din importanţa lui. Da, să vină americanii sau britanicii, francezii, elvețienii, japonezii, nemții ori polonezii!
Ştiţi cu toţii că pe 21 mai autorul american Alfie Kohn va veni la Bucureşti, pentru două conferinţe de parenting. Dar când i-am povestit entuziasmată unei cunoştinţe că în primăvara asta Alfie se va afla în Bucureşti, pentru a fi aproape de părinţii români, am primit, în loc de un entuziasm comparabil cu al meu, o grimasă de neîncredere, dublată de câteva fraze ce denotau un scepticism făţiş. „Serios?”, mi-a spus cu un ton de superioritate amica mea. „Da’ chiar aşa am ajuns, să vină americanii să mă înveţe pe mine cum să îmi cresc copilul? De specialiști străini avem noi nevoie? El și alții ca el mai bine insistă la ei în ţară; ce, copiii lor sunt perfecţi?”
Nu există copii perfecţi! Nicăieri!
Ei, evident că în Statele Unite ale Americii copiii nu sunt perfecţi, pentru că realitatea este că nu există copii perfecţi! Şi, între noi fie vorba, nici nu ar fi prea în regulă să fie perfecţi. Şi nu numai în SUA copiii nu sunt perfecți, dar nici în alte ţări din Europa, Asia, Australia, Africa sau America de Sud. Exact, nicăieri
Alfie Kohn vine la noi nu ca să ne dea lecţii de (im)perfecţiune, ci în calitate de specialist preocupat de evoluția pozitivă a relațiilor interfamiliale și de dezvoltarea copiilor, astfel încât aceștia să ajungă nişte adulţi capabili, care să-și atingă potențialul. Iar eu am doar respect pentru un specialist care și-a dedicat zeci de ani din viaţă studiului și ale cărui rezultate sunt recunoscute la nivel mondial.
Nişte pionieri de la care avem ce învăţa
Dar despre ce rezultate vorbim? Cele care ne spun că, pentru a avea niște copii sănătoși din punct de vedere emoțional, independenți și curajoși avem nevoie să le oferim respect, înţelegere, iubire necondiţionata și libertate. Trebuie să-i mai ascultăm, să-i susținem și să le oferim șansa de a se exprima, dar și să-i învățăm să nu le fie teamă să gândească şi să vorbească.
Alfie nu este, însă, singurul susținător al acestor principii sau cel care a descoperit modalități de a fi puse în practică. Lumea este plină de nume remarcabile din domeniul psihologiei copilului, al pedagogiei sau pediatriei. E suficient să vă spun că pe lista acestor specialişti mondiali se află Jean Piaget, Maria Montessori, Abraham Maslow, Carl Rogers, Lawrence Cohen, Martin Seligman, Aletha Solter, Michael Thompson, Francoise Dolto, Daniel Siegel, Mary Ainsworth, Laura Markham, Janusz Korczak, Sir Michael L. Rutter, Naomi Aldort, John Bowlby, Jesper Juul, Marshal Rosenberg, Melanie Klein sau Dr. Benjamin Spock. Toate sunt nume care au schimbat felul în care ne creștem copiii azi.
Aşa, şi?
Ştiu că după toate astea veţi spune că nu e de ajuns sau că e prea puţin important. Fiecare ţară are specificul ei şi oamenii de acolo ştiu mai bine cum să-şi crească copiii, aşadar nu au nevoie de experţi din afară, care nu le înţeleg realitatea. Ba şi noi, românii, avem profesionişti de excepţie care merită respectaţi şi încurajaţi. Just. Dar reuşitele lor nu ar trebui să prevaleze în ochii noştri, doar pentru că sunt locale, ci se pot adăuga zecilor de realizări făcute de cercetători de pe întreg globul, care e foarte posibil să-i fi influenţat pe specialiştii noştri.
Aşadar, cred că nu exagerăm deloc când învăluim într-o mantie de bucurie îndemnul să vină americanii sau britanicii, francezii, elvețienii, japonezii, nemții, austriecii, maghiarii, suedezii, brazilienii, canadienii, finlandezii, belgienii, maghiarii, italienii ori polonezii! Indiferent de ţara lor natală, atâta timp cât ceea ce promovează acești specialiști sunt bunătatea, toleranţa, iubirea, înțelegerea, răbdarea și grija pentru oameni, avem mereu ce învăța de la ei!
O parte din cărţile semnate de autorii enumeraţi mai sus sunt traduse şi în limba română şi pot fi achiziționate de aici.
Alfie Kohn, autorul bestseller-urilor Parenting necondiționat și Pedepsiţi prin recompense, apărute la editura Multi Media Est Publishing, se va afla pe 21 mai pentru a treia oară la București, unde va susține o nouă serie de conferințe. Evenimentul, care este organizat de TOTUL DESPRE MAME și care are ca parteneri principali MNAR și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă, prin președintele său, Monica Reu (trainer de comunicare non-violentă), va avea loc la sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al Romaniei, MNAR și va cuprinde două module: o conferință dedicată parentingului necondiționat și o a doua conferință în care se vor aduce adevărate argumente împotriva competiției. Mai multe detalii despre evenimentul de pe 21 mai se pot găsi aici.
The post Să vină americanii! appeared first on Totul Despre Mame.