Menține-ți mintea activă în timpul concediului de îngrijire a copilului și învață și altceva în afară de teorii despre creșterea copilului.
Viața cu un nou născut este copleșitoare, oricât de pregătită și citită ai fi și te-ai crede. Multe dintre cele învățate din cărți înainte de apariția bebelușui se șterg cu buretele imediat ce universul tău se restrânge pentru a face loc unei singure stele, pe cât de strălucitoare pe atât de dezarmante, în unele momente.
Ce știai despre tine până în acest moment nu corespunde cu ceea ce descoperi în preajma copilului tău. Răbdarea, dragostea nemărginită, disponibilitatea de a te trezi de nenumărate ori pe noapte, rezistența la durere – toate sunt desoperiri pentru și despre proaspăta mama.
Revenirea la tine însăți
Totuși, după ce trec primele săptămâni, sau poate luni, poți simți nevoia să ai preopcupări care să nu fie legate de copil și care să te împlinească personal. S-ar putea să cauți resurse care să te mențină la cote de funcționare, mai ales dacă până la apariția copilului erai o persoană activă, informată, cu preocupări diverse și atentă la dezvoltarea personală.
Iată mai jos câteva opțiuni de a petrece util timpul, cât copilul doarme. Desigur, dacă nu doarme și mama lângă el. Atenție, unele dintre activități pot fi făcute chiar în paralel cu treburile casnice, care nu prea țin cont că ai un bebeluș ce îți mănâncă 90% din timp.
- Cărți audio – perfecte pentru plimbările în parc, când copilul adoarme instantaneu de la prima gură de oxigen mai concentrat. Pot fi descărcate pe telefon sau în calculator si pot însoți mama și în timpul activităților din casă. Opțiunile sunt foarte diverse: de la beletristică, până la cărți de dezvoltare personală sau chiar de interes profesional. Atenție, nu recomand cărți despre hipnoză sau exerciții de relaxare în timp ce sunteți cu copilul afară. Acestea vă pot afecta vigilența!
- Cursuri online gratuite tip MOOC – un alt prieten bun al mamei active mental. Și aici oferta este generoasă. Cu o importantă componentă video, este mai util pentru a fi urmărite de acasa, în timp ce copilul doarme. Nu ratați cursurile online pentru plăcerea persoanla, dar și pe cele din care puteți afla noi tehnici de parentaj blând.
- Podcast-uri – pot fi o combinație între cele două de mai sus: sunt audio și ne învață lucruri. De fapt sunt emisiuni audio pe o mare diversitate de teme. Unele au forma unor seriale captivante. Oferta este din ce in ce mai variată atat în limba romana, cât mai ales în engleză.
- Cursuri online de limbi străine – e adevarat că la început și să fii părinte este o limbă străină, dar pe parcurs ce îi descoperi secretele, s-ar putea să te intereseze să descoperi noi culturi. Poate că prima ieșire peste hotare împreună cu bebelușul va fi tocmai în țara a cărei limbă o înveți cât el doarme. Bienvenue en France! Willkommen in Deutschland! Bienvenidos a Espana!
Orice variantă ai alege pentru petrecerea timpului de respiro, caci să fie numit “ timp liber” ar fi o exagerare, nu uita, dă-ți voie să nu faci nimic măcar 5 minute pe zi. Nonactivitatea pune gândurile la loc, te ajută la îmbrățișarea condiției de mamă cu mai multă deschidere și te inspiră să primești cu bucurie fiecare moment nou ce vine odată cu apariția unui bebeluș în viața ta.
Spor la învățat!
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
The post Stai acasă cu copilul? Iată cum îți poți menține mintea activă! appeared first on Totul Despre Mame.